Wat zijn de gemiddelde prijzen voor een spanplafond?

De prijzen voor een spanplafond worden berekend over de vierkante meters waarover het plafond gespannen dient te worden. Het gaat om een totaalprijs, wat inhoudt dat bij de prijs naast het materiaal ook de montage en wellicht de voorrijkosten wordt gerekend. Gemiddeld kom je voor een spanplafond uit op tussen zeventig en honderd euro per vierkante meter.

Een verlaagd plafond

Een spanplafond is een verlaagd plafond. Dit houdt in dat dat het komt te hangen onder het oude plafond. Het kan op iedere ondergrond worden bevestigd, het maakt dus niet uit of het oude plafond van houten schroten is, of van kunststof. Het plafond bestaat uit een kunststof doek, dat tussen op houten latten aangebrachte profielen wordt gespannen. Het doek is makkelijk schoon te houden, is overschilderbaar en hoeft niet binnen een paar jaar weer vervangen te worden.

Prijzen van andere plafonds

Er zijn veel alternatieven voor een spanplafond. Denk bijvoorbeeld aan een systeemplafond, een ouderwets houten plafond met schroten of een meer moderner gespact of gestuct plafond. Aan alle soorten plafonds hangt een verschillend prijskaartje per vierkante meter. De verschillende prijzen hebben onder andere te maken met het soort materiaal dat wordt gebruikt en met het uurloon dat wordt gerekend door degene die het plafond monteert of aanbrengt. Spanplafonds kunnen in één dag gemonteerd worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een plafond dat gespact wordt. Voordat de spaclaag erop gespoten kan worden, moet een plafond in de meeste gevallen eerst voorbehandeld worden. Doe je dit zelf, dan ben je wel goedkoper uit, maar de behandeling moet eerst inwerken, voordat er daadwerkelijk kan worden begonnen met spuiten. Dit is bij een spanplafond niet nodig. Dit kan direct worden aangebracht op iedere ondergrond.

Kostenplaatje bij speciale wensen

De meeste mensen kiezen voor het standaard plafond dat bestaat uit een wit kunststof spandoek. Voor een meerprijs is het mogelijk om af te wijken van deze standaard en te kiezen voor een gekleurd plafond of een doek met een speciale print of een apart design. Het hangt natuurlijk helemaal af van je smaak en van de inrichting van de rest van de woning, maar er zijn binnen de genoemde prijs per vierkante meter genoeg alternatieven mogelijk om een spanplafond geheel naar eigen smaak aan te kleden en te ontwerpen.