Panelen op maat

Welke soorten eikenbomen zijn er?

De eikenboom is een erg bekende boom in Nederland. Hier is de meest voorkomende soort de zomereik. Andere soorten zijn de Amerikaanse eik en de moeraseik. Er zijn wereldwijd meer dan 100 soorten eikenbomen. Allemaal vallen ze onder het geslacht loofbomen. Deze bomen kunnen zowel bladverliezend als groenblijvend zijn. De eikenboom is zo populair door de grote variatie die beschikbaar is. Daarbij is het verwerken van het hout van deze boom ook erg gemakkelijk. Het hout is erg sterk maar toch makkelijk te bewerken. Hierdoor is het erg populair voor eiken panelen en een massief werkblad.

Wat is een eik precies?

Er zijn meer dan 500 soorten eikenbomen over de hele wereld. In Nederland bestaat 95% van de eiken populatie uit zomereiken. De overige 5% is de wintereik. Eikenbomen kunnen honderden jaren oud worden en er zijn gevallen bekend waarbij een eik meer dan 900 jaar is geworden. Een eikenboom bevat eikels, dit zijn noten die vooral worden gegeten door eekhoorns en vogels. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de verspreiding van de eikels, dit zijn namelijk ook de zaden van de boom. De noten zijn daarentegen wel giftig voor de mens en kan leiden tot maag- en darmklachten.

De eikenboom en de eikenprocessierups

De afgelopen jaren kampen de eikenbomen wel met een groot probleem, namelijk de eikenprocessierups. Vooral de zomereik heeft hier last van, doordat deze eik vooral langs wegen staat. Doordat ze zo dicht op elkaar in een rij staan verspreid de rups zich gemakkelijk over de gehele rij. Het is dus belangrijk dat je jouw eikenbomen goed in de gaten houdt. Van een eventuele plaag kom je namelijk niet zo gemakkelijk af en brengt vaak kosten met zich mee. Een vergroting van de biodiversiteit zorgt voor sterke bomen die minder kwetsbaar zijn. Zo houd je jouw eikenboom gezond.